De contouren van ons nieuwe pensioenstelsel tekenen zich af. De specifieke invulling laat nog op zich wachten. Wel is al duidelijk dat een voor iedere werknemer gelijkblijvend premiepercentage (binnen een regeling)de norm wordt en het nabestaandenpensioen wordt vereenvoudigd. Er wachten nogal wat ingrijpende beslissingen, dus werkgevers moeten aan de bak.
De Wet toekomst pensioenen, zoals de nieuwe pensioenwet officieel heet, gaat op 1 januari 2023 in. De wet kent een overgangsfase tot januari 2027. Het lijkt nog ver weg, maar voor werkgevers die achterover leunen, kunnen de gevolgen groot zijn. Het nieuwe pensioenstelsel is volledig gebaseerd op DC-regelingen (defined contribution,beschikbare premie): regelingen waarin werknemers veel meer keuzes krijgen. Zij kunnen onder andere beleggingskeuzes maken en daarmee de beleggingsrisico’s en -rendementen vergroten of verkleinen. Ook kunnen zij doorbeleggen na pensioenleeftijd of op pensioendatum eenmalig maximaal 10 % van de totale waarde opnemen. Deze uitgebreide mogelijkheden brengen echter ook meer verantwoordelijkheden voor werknemers met zich mee.
Belonend karakter
We gaan van een stelsel met een verzorgend karakter naar pensioenopbouw met een belonend karakter. Vrijheid en transparantie staan straks voorop; je bouwt je eigen potje met geld op. Het is een logische beweging, gezien de gestegen levensverwachting en almaar dalende rente sinds pakweg eind vorige eeuw. Werknemers kunnen meer zelf gaan regelen, maar daarbij is wel begeleiding nodig.
Allereerst dienen de huidige pensioenregelingen bij werkgevers te worden geinventariseerd. Vervolgens kunnen de wijzigingen in DB-regelingen (defined benefit) en bestaande DC-regelingen voor werknemers aan de orde komen. Omdat de nieuwe Pensioenwet in een leeftijdsonafhankelijke premie voorziet, verandert er nogal wat. Bij eenzelfde premie zal een oudere werknemer in de regel minder pensioen kunnen opbouwen dan een jongere collega.
De opbouw van een gegarandeerd pensioen via een middelloonregeling stopt in 2027 in elk geval definitief”. “Het is in de overgangsfase wel mogelijk om de middelloonregeling voor de huidige deelnemers na te bootsen. De regeling wordt dan omgezet naar beschikbare premieregeling met een stijgende premie (premiestaffel). Deze mag de werkgever ook na 1 januari 2027 in stand houden voor zijn bestaande werknemers. Voor de werknemer die op of na 1 januari 2027 in dienst treedt, gaat sowieso een gelijkblijvende premieregeling gelden.
Wacht niet af
Een andere optie voor werkgevers is om meteen alle werknemers over te laten gaan naar de nieuwe situatie met een gelijkblijvende premie. Dat betekent wel dat er met medewerkers afspraken moeten worden gemaakt over compensatie. Er zijn flink wat te hordes te nemen. Werkgever wacht niet af. Zeker als je optimaal gebruik willen maken van de fiscale regelingen, is het belangrijk vóór 2023 aan de slag gaan. Dus dit jaar 2022.
Ook het nabestaandenpensioen ondergaat een metamorfose in de nieuwe Pensioenwet. Nu is de hoogte van een nabestaandenpensioen afhankelijk van het aantal dienstjaren. In het nieuwe stelsel wordt het nabestaandenpensioen berekend als een percentage over het salaris. Dat bedraagt maximaal 50 % van het salaris, maar werkgevers kunnen ook voor een lager percentage kiezen. Bij het ingaan van het pensioen voor de partner, is meer variatie toegestaan. Zoals een hoger pensioen gedurende een kortere periode en vervolgens een lager pensioen tot aan overlijden van de partner.
Bron:Folkert Pama
$type=slider$snippet=hide$cate=0$au=0$cm=0$show=home
$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/advies-verzekeringen.html
$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/hypotheek-faq.html
$type=blogging$c=10$meta=0$p=1$show=/p/faq.html
$type=two$c=10$meta=0$p=1$show=/p/diensten.html
$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/pensioen-faq.html
$type=two$count=10$comment=0$author=0$p=1$show=/p/financieel-faq.html
$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/advies-hypotheek.html
$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/advies-pensioen.html
$type=one$c=10$cm=0$p=1$show=/p/actualiteit-hypotheek.html
$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/financieel-advies.html
$type=one$c=10$cm=0$p=1$show=/p/actualiteit-financieel.html
$type=one$c=10$cm=0$p=1$show=/p/actualiteit-pensioen.html
$type=one$h=260$count=10$cm=0$p=1$show=/p/nieuws.html
$type=sticky$count=4$cate=1$cm=0$hide=home
$show=/p/nieuws.html
$type=carousel
/fa-envelope-o/ INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
/fa-clock-o/ MEEST RECENT$type=blogging$m=0$cate=0$sn=0$rm=0$c=5$va=0$show=post
$show=home
$show=home
/fa-fire/ MEEST GELEZEN$type=one$hide=post
-
Op je aflosnota hoort een aantal punten te staan. De Consumentenbond heeft een checklist gemaakt waarmee je kunt controleren of jouw hypo...
-
Nieuwe Hypotheek Welke informatie is er allemaal nodig voor een hypotheekadvies? Indien het al ter beschikking is? Hoe completer hoe beter...
-
Het begrip partner is binnen de diverse wetten anders. Minister Koolmees wil binnen de pensioenwet voor het partnerpensioen het begrip part...