Pensioen bedrag ineens uitgesteld tot 2023

Minister Koolmees heeft na overleg met diverse partijen het pensioenakkoord op het onderdeel "pensioenbedrag  ineens' aangepast. Deelnemers kunnen bij aanvang van het pensioen (2e en 3e pijler) onder nader te bepalen voorwaarden 10% in één keer uitbetaald krijgen. De wijziging betreft een extra keuzemoment. De deelnemer kan ervoor kiezen om uit te laten betalen in het eerste jaar dat er volledig AOW wordt genoten.  Voor veel deelnemers scheelt dit ongeveer 18% (aow)heffing. De lijfrenteafkoop (3e pijler) kan ook nog eens (extra)voordeel opleveren  doordat  er voor dit deel geen revisierente van 20% verschuldigd is. 
Gepensioneerden krijgen zoals het er nu naar uitziet pas in 2023 de mogelijkheid om bij pensionering een bedrag van 10 procent ineens op te nemen en niet al in 2022. Minister Koolmees heeft op aandringen van de Eerste Kamer de mogelijkheid om een bedrag ineens op te nemen uitgesteld.

Aanpassing voorstel: 1-11-2021

Omdat een zoveel mogelijk gelijke behandeling het uitgangspunt is, wil de staatssecretaris de uitstelmogelijkheid beperken tot klanten die op de AOW-leeftijd met pensioen gaan. Dat zijn alleen de klanten:

  • wiens pensioeningangsdatum ligt in de maand waarin zij hun AOW-leeftijd bereiken of;
  • wiens pensioeningangsdatum ligt op de eerste dag volgend op de maand waarin zij hun AOW-leeftijd bereiken.

Klanten die in aanmerking komen en kiezen voor deze uitstelmogelijkheid, ontvangen vanaf de pensioeningangsdatum al een verlaagd pensioen (vanwege de keuze voor een bedrag ineens). De uitkeringen worden dus niet pas verlaagd nadat ze het (uitgestelde) bedrag ineens hebben ontvangen.

Tussentijds overlijden deelnemer
Het kan gebeuren dat een klant overlijdt in de periode tussen zijn pensioeningangsdatum en het moment dat hij zijn (uitgestelde) bedrag ineens ontvangt. In dat geval ontvangt deze (overleden) klant een nabetaling ter hoogte van het verschil tussen het ontvangen verlaagde pensioen en het pensioen dat zou zijn uitgekeerd als de klant niet gekozen zou hebben voor een bedrag ineens.

De staatssecretaris wil zijn voorstel tot aanpassing van het keuzerecht bedrag ineens zo snel mogelijk in een wetsvoorstel gieten, zodat de beoogde ingangsdatum van 1 januari 2023 niet in gevaar komt.

In de praktijk

  • De pensioenuitvoerder is verplicht om mee te werken aan het uitkeren van een bedrag ineens.
  • Er mag maximaal 10% in een keer op pensioendatum worden opgenomen, minder mag dus ook. Bij deeltijdpensioen mag er telkens maximaal 10% van het deel van het pensioen dat ingaat, worden afgekocht.
  • Het is niet mogelijk te kiezen voor een bedrag ineens en ook te kiezen voor een hoog-laagregeling. De reden daarvoor is dat de deelnemer anders op termijn mogelijk een te laag pensioen krijgt en er een beroep moet worden gedaan op sociale uitkeringen.
  • Als het partnerpensioen lager wordt door de keuze voor het bedrag ineens, is de toestemming van de partner vereist.


$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/advies-verzekeringen.html

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/hypotheek-faq.html

$type=blogging$c=10$meta=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=two$c=10$meta=0$p=1$show=/p/diensten.html

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/pensioen-faq.html

$type=two$count=10$comment=0$author=0$p=1$show=/p/financieel-faq.html

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/advies-hypotheek.html

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/advies-pensioen.html

$type=one$c=10$cm=0$p=1$show=/p/actualiteit-hypotheek.html

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/financieel-advies.html

$type=one$c=10$cm=0$p=1$show=/p/actualiteit-financieel.html

$type=one$c=10$cm=0$p=1$show=/p/actualiteit-pensioen.html

$type=one$h=260$count=10$cm=0$p=1$show=/p/nieuws.html

$type=sticky$count=4$cate=1$cm=0$hide=home

$type=carousel

Naam

actualiteit-financieel,38,actualiteit-hypotheek,41,actualiteit-pensioen,37,advies-hypotheek,12,advies-pensioen,11,advies-verzekeringen,5,diensten,4,faq,9,faq-financieel,7,faq-hypotheek,19,faq-pensioen,11,financieel-advies,2,in de kijker,49,nieuws,33,over-ons-hypotheek,1,over-ons-pensioen,2,
ltr
item
Wilje Financieel Advies | Pensioen | Hypotheek : Pensioen bedrag ineens uitgesteld tot 2023
Pensioen bedrag ineens uitgesteld tot 2023
https://1.bp.blogspot.com/-nY-rPhKqGko/WQ3EzsjJtwI/AAAAAAAAAH4/DjkhhJMTAHA-83xMOAt1vgBjrhfi70iLQCPcBGAYYCw/w640-h362/shutterstock_275448659.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-nY-rPhKqGko/WQ3EzsjJtwI/AAAAAAAAAH4/DjkhhJMTAHA-83xMOAt1vgBjrhfi70iLQCPcBGAYYCw/s72-w640-c-h362/shutterstock_275448659.jpg
Wilje Financieel Advies | Pensioen | Hypotheek
https://www.wiljefinancieeladvies.nl/2020/11/pensioen-bedrag-ineens.html
https://www.wiljefinancieeladvies.nl/
https://www.wiljefinancieeladvies.nl/
https://www.wiljefinancieeladvies.nl/2020/11/pensioen-bedrag-ineens.html
true
8743122492788063138
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden LEES ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Lees alles Aanbevolen LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Terug Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zoaps 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg VOORNAME INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy