Appartement kopen en VVE

Ga je een appartement kopen? Let goed op de status van de Vereniging Van Eigenaars.
 De VVE wordt vanaf 2018 belangrijker voor het krijgen van een hypotheek.
Je wilt een appartement kopen
Je hebt mooi appartement gezien op een bekende huizensite in jouw prijsklasse! De ligging is perfect en behalve een likje verf hoeft er weinig aan te gebeuren. De inrichting zie je al helemaal voor je. Hier zie je jezelf wel wonen! Enthousiast bel je de makelaar.
Vergeet dan niet om de gegevens van de VVE op te vragen. Veel kopers staan hier niet bij stil, maar het wordt steeds belangrijker, ook voor de financiering.
Eigenaar én mede-eigenaar
Wie een appartement koopt wordt, naast eigenaar de eigen woning, ook mede-eigenaar van het totale gebouw. De benodigde werkzaamheden en financiën voor het totale gebouw worden geregeld in de Vereniging Van Eigenaars (VVe).

Als koper wordt je automatisch lid van de VVE, krijg je stemrecht in de algemene leden vergadering en gelden genomen besluiten ook voor jou.
Controleer de status van de VVE

Kopers van een appartement doen er daarom verstandig aan om de status van de VVE te controleren. Mogelijk rusten er beperkingen op het gebruik van het appartement of kom je voor onverwachte hoge kosten te staan.
Beperkingen aan het gebruik van het appartement

In het ‘modelreglement’ en soms in een aanvullend ‘huishoudelijk reglement’ staan de regels waar de bewoners zich aan moeten houden. Bepaal voor jezelf of je je hierin kunt vinden, bijvoorbeeld als het gaat om huisdieren of verhuur van woonruimten.
Actieve en financieel gezonde VVE

Als eigenaar van een appartement betaal je maandelijks een bijdrage voor onderhoud. In de ‘splitsingsakte’ staat hoe dit bedrag wordt bepaald, bijvoorbeeld op basis van de grootte van het appartement. Let op: dit bedrag komt bovenop de maandelijkse hypotheeklast.

Deze maandelijkse VvE-bijdrage komt in een verplicht onderhoudsfonds. Met deze financiële reserve wordt klein en groot onderhoud gereserveerd. En het MeerJaren Onderhoudsplan (MJOP) staat geplande werkzaamheden voor de komende jaren.

Een financieel gezonde VVE heeft voldoende geld gereserveerd voor onderhoud en een MJOP. Dit verminderd de kans op achterstallig onderhoud. Ook wordt daarmee voorkomen dat bij calamiteiten de eigenaren (dus ook jij) worden geconfronteerd met hoge kosten.
Vraag deze informatie op bij de makelaar

Om informatie over de status VVE in te winnen vraag je de verkopende makelaar om de volgende stukken:
Bijdrage VVE
Splitsingsakte
Modelreglement en eventueel aanvullend huishoudelijk reglement
MeerJaren Onderhoudsplan (MJOP)
Jaarrekening en begroting van de VVE
Notulen van de ledenvergadering

Dit is wat extra werk en in een verhitte woningmarkt zit je daar misschien niet op te wachten. Toch kan het je in de toekomst vervelende verrassingen besparen. Daarnaast wordt een 'gezonde' VVE steeds belangrijker.
Status VVE wordt belangrijker voor hypotheek

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de VVE te weinig spaart voor onderhoud. De rijksoverheid heeft daarom bepaald dat vanaf 1 januari elke VVE een verplichte minimale reservering per jaar moet doen. Dit kan middels een MeerJaren Onderhoudsplan of door een minimaal 0,5% van de herbouwwaarde te reserveren.

Deze verplichting zal er waarschijnlijk ook toe leiden dat geldverstrekkers een hypotheekaanvraag eerder afwijzen als er onvoldoende reserves zijn. Dit geldt niet alleen voor kopers van een nieuw appartement. Ook apartment bezitters die hun hypotheek willen oversluiten of verlengen kunnen hierdoor in de problemen komen.

Bron FX.nl

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/advies-verzekeringen.html

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/hypotheek-faq.html

$type=blogging$c=10$meta=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=two$c=10$meta=0$p=1$show=/p/diensten.html

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/pensioen-faq.html

$type=two$count=10$comment=0$author=0$p=1$show=/p/financieel-faq.html

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/advies-hypotheek.html

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/advies-pensioen.html

$type=one$c=10$cm=0$p=1$show=/p/actualiteit-hypotheek.html

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/financieel-advies.html

$type=one$c=10$cm=0$p=1$show=/p/actualiteit-financieel.html

$type=one$c=10$cm=0$p=1$show=/p/actualiteit-pensioen.html

$type=one$h=260$count=10$cm=0$p=1$show=/p/nieuws.html

$type=sticky$count=4$cate=1$cm=0$hide=home

$type=carousel

Naam

actualiteit-financieel,38,actualiteit-hypotheek,41,actualiteit-pensioen,37,advies-hypotheek,12,advies-pensioen,11,advies-verzekeringen,5,diensten,4,faq,9,faq-financieel,7,faq-hypotheek,19,faq-pensioen,11,financieel-advies,2,in de kijker,49,nieuws,33,over-ons-hypotheek,1,over-ons-pensioen,2,
ltr
item
Wilje Financieel Advies | Pensioen | Hypotheek : Appartement kopen en VVE
Appartement kopen en VVE
https://www.fx.nl/sites/default/files/styles/large/public/field/image/appartement-kopen-let-op-vve.jpg?itok=Q6jK7C_H
Wilje Financieel Advies | Pensioen | Hypotheek
https://www.wiljefinancieeladvies.nl/2017/08/appartement-kopen-en-vve.html
https://www.wiljefinancieeladvies.nl/
https://www.wiljefinancieeladvies.nl/
https://www.wiljefinancieeladvies.nl/2017/08/appartement-kopen-en-vve.html
true
8743122492788063138
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden LEES ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Lees alles Aanbevolen LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Terug Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zoaps 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg VOORNAME INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy