Gewijzigde arbowet per 1 juli 2017, handige checklist met 11 aandachtspunten.


Op 1 juli 2017 is de gewijzigde Arbowet ingegaan. In samenwerking met andere partijen heeft het Verbond van Verzekeraars een handige checklist ontwikkeld, waarin alle wijzigingen worden toegelicht.


Basiscontract arbodienstverlening
Een werkgever kan de arbodienstverlening afnemen bij een arbodienst (vangnetregeling), maar ook, met toestemming van de OR, bij zelfstandige gecertificeerde deskundigen, zoals een bedrijfsarts (maatwerkregeling). De bestaande wettelijke taken van een arbodienst/bedrijfsarts zijn het toetsen van de RI&E, de uitvoering van arbeidsgezondheidskundige onderzoeken en aanstellingskeuringen en het verlenen van bijstand bij de begeleiding van zieke werknemers. In de nieuwe Arbowet is ‘het verlenen van bijstand’ aangepast in ‘het adviseren over’ (zie punt 8). Daarnaast zijn de specifieke onderdelen in deze checklist toegevoegd. Werkgevers worden geadviseerd in de nieuwe overeenkomsten deze aandachtspunten op te nemen.

Preventief spreekuur verplicht
Alle werknemers binnen de organisatie hebben het recht op een doeltreffende toegang tot de bedrijfsarts bij gezondheidskundige vragen.

Gelegenheid bedrijfsarts tot werkplekbezoek
De bedrijfsarts mag deze mogelijkheid ook uitbesteden aan een werkplekdeskundige.

Recht medewerker op second opinion
De tweede bedrijfsarts mag niet binnen dezelfde organisatie werkzaam zijn als de eerste bedrijfsarts. De kosten van de second opinion komen in beginsel voor rekening van de werkgever.

Bedrijfsarts meldt beroepsziekten
Dit was al een verplichting voor de bedrijfsarts. Nieuw is dat het niet melden voortaan een overtreding is en dus beboet kan worden. Dit is echter nog niet in de wet gewijzigd. De wetgever moet hiervoor nog een specifieke datum vaststellen. Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten is de door de overheid aangewezen instelling waar beroepsziekten gemeld kunnen worden.

Bedrijfsarts adviseert over preventieve maatregelen
De bedrijfsarts kan de organisatie vanuit zijn praktijk adviseren op welke wijze beroepsziekten en arbeidsongeschiktheid kunnen worden voorkomen.

Klachtenregeling bedrijfsarts
Dit heeft vooral invloed op de bedrijfsvoering van de (zelfstandig) bedrijfsarts. De werkgever kan zijn werknemers informeren hoe een klacht kan worden ingediend en hoe vervolgens de procedure verloopt.

Rol verandering bedrijfsarts
De oude wettekst liet ruimte om de volledige verzuimbegeleiding door de bedrijfsarts te laten uitvoeren. Naast de werknemer zelf, draagt echter vooral de werkgever de verantwoordelijkheid voor re-integratie en verzuimbegeleiding. De bedrijfsarts adviseert zowel werkgever als werknemer hierin. Vandaar dat in de wet ‘de bijstand bij…’ is aangepast in ‘het adviseren bij…’.

Instemmingsrecht OR bij aanwijzing preventiemedewerker
Met OR wordt in dit kader niet alleen de ondernemingsraad, die vanaf 50 werknemers is verplicht, bedoeld, maar ook de eventuele personeelsvertegenwoordiging die bij kleinere werkgevers is ingesteld. Doel van het instemmingsrecht is dat de preventiemedewerker het vertrouwen geniet van de medewerkers.

Samenwerking preventiemedewerker, OR en Arbodienstverlener
Samenwerking en overleg tussen alle betrokken Arbo-partijen draagt uiteraard bij aan het vergroten van de arbeidsveiligheid en het terugdringen van arbeid gerelateerd verzuim. In veel gevallen vond dit overleg in de praktijk al plaats, maar de verplichting tot samenwerking is nu specifiek in de wet vastgelegd.

Meer beboetbare feiten
De Inspectie SZW kan (en zal) vanaf 1 juli 2018 werkgevers, arbodiensten en bedrijfsartsen beboeten wanneer zij niet aan hun wettelijke verplichtingen voldoen. Voor werkgevers betekent dit bijvoorbeeld dat er zonder waarschuwing een boete wordt gegeven wanneer op of na 1 juli 2018 geen contract is afgesloten met een arbodienstverlener.

Bron: Dukers en Baelemans

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/advies-verzekeringen.html

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/hypotheek-faq.html

$type=blogging$c=10$meta=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=two$c=10$meta=0$p=1$show=/p/diensten.html

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/pensioen-faq.html

$type=two$count=10$comment=0$author=0$p=1$show=/p/financieel-faq.html

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/advies-hypotheek.html

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/advies-pensioen.html

$type=one$c=10$cm=0$p=1$show=/p/actualiteit-hypotheek.html

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/financieel-advies.html

$type=one$c=10$cm=0$p=1$show=/p/actualiteit-financieel.html

$type=one$c=10$cm=0$p=1$show=/p/actualiteit-pensioen.html

$type=one$h=260$count=10$cm=0$p=1$show=/p/nieuws.html

$type=sticky$count=4$cate=1$cm=0$hide=home

$type=carousel

Naam

actualiteit-financieel,38,actualiteit-hypotheek,41,actualiteit-pensioen,37,advies-hypotheek,12,advies-pensioen,11,advies-verzekeringen,5,diensten,4,faq,9,faq-financieel,7,faq-hypotheek,19,faq-pensioen,11,financieel-advies,2,in de kijker,49,nieuws,33,over-ons-hypotheek,1,over-ons-pensioen,2,
ltr
item
Wilje Financieel Advies | Pensioen | Hypotheek : Gewijzigde arbowet per 1 juli 2017, handige checklist met 11 aandachtspunten.
Gewijzigde arbowet per 1 juli 2017, handige checklist met 11 aandachtspunten.
https://2.bp.blogspot.com/-OuWtNLegavs/WXG6q3i5YdI/AAAAAAAAATU/roUVuwlQDDoUny0ZvSDrabi3ckE0sqHMgCLcBGAs/s640/arbo.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-OuWtNLegavs/WXG6q3i5YdI/AAAAAAAAATU/roUVuwlQDDoUny0ZvSDrabi3ckE0sqHMgCLcBGAs/s72-c/arbo.jpg
Wilje Financieel Advies | Pensioen | Hypotheek
https://www.wiljefinancieeladvies.nl/2017/07/gewijzigde-arbowet-per-1-juli-2017.html
https://www.wiljefinancieeladvies.nl/
https://www.wiljefinancieeladvies.nl/
https://www.wiljefinancieeladvies.nl/2017/07/gewijzigde-arbowet-per-1-juli-2017.html
true
8743122492788063138
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden LEES ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Lees alles Aanbevolen LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Terug Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zoaps 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg VOORNAME INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy