7 redenen om nu een huis te kopen


Is dit hét moment om een huis te kopen? We kijken o.a. naar de ontwikkeling van de hypotheekrente
en de huizenmarkt om deze vraag te beantwoorden.

.

1. Hypotheekrente nog steeds historisch laag


De hypotheekrente is laag. Wie nu een woning koopt kan deze dus voordelig financieren. Kies je daarbij voor een hypotheek met verhuisregeling, dan kun je de lage hypotheekrente ook bij een volgende verhuizing meenemen.

De afgelopen maand is de hypotheekrente licht gestegen. Dit betekent niet dat het momentum voor aankopen voorbij is. Historisch gezien is de rente nog steeds laag te noemen. Wel is de verwachting dat de hypotheekrente voorbij het laagste punt is en verder oploopt. Wacht dus niet te lang.


2. Huren wordt duurder


Terwijl hypotheken de afgelopen jaren goedkoper zijn geworden, wordt huren elk jaar duurder. Sinds 2013 mag de huur harder stijgen dan de inflatie. Verhuurders mogen in 2017 de huur maximaal 2,8% tot 4,3% verhogen en maken hier gretig gebruik van.


Door nu een huis te kopen ben je de komende jaren verzekerd van een gelijkblijvende maandlast. Als je daarbij de hypotheek (deels) aflost, bouw je ook nog eens een spaarpot op. Met een koopwoning ben je echter minder flexibel. Ook is een bestendig inkomen en spaargeld nodig.

3. Hypotheeknormen worden strenger


Sinds 2014 kun je elk jaar minder lenen. In 2018 daalt de maximale hypotheek verder naar 100% van de woningwaarde. Nu is dit nog 101%. Dit betekent dat je volgend jaar de volledige kosten koper (5 tot 6% van de koopsom) zelf moet betalen. Bij een hypotheek van € 200.000,- is dat al snel € 10.000,- aan overdrachtsbelasting, NHG, notaris, taxatie en hypotheekadvies.

4. Belastingvrij schenken voor een woning

In 2017 kan tot maximaal 100.000 euro belastingvrij geschonken worden voor een woning. Een familieband is niet nodig om gebruik te maken van deze schenkingsvrijstelling.

5. Hypotheek zonder vast contract vaker mogelijk

De mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten zonder vast contract zijn gegroeid. In 2017 zijn geldverstrekkers de volgende initiatieven gestart:
Flexwerkers komen met een perspectiefverklaring van het uitzend- of detacheringsbureau bij geselecteerde geldverstrekkers in aanmerking voor een hypotheek.
ZZP-ers en freelancers kunnen bij een aantal geldverstrekkers al na 1 jaar een hypotheek met NHG afsluiten.

6. Huizenmarkt in de lift


De huizenmarkt zit in de lift. Sinds 2014 stijgt zowel het aantal woningverkopen als de huizenprijs. Daarmee is de crisis op de huizenmarkt voorbij. Je koopt echter ook niet meer op de bodem van de markt. De verwachting is dat de huizenprijzen nog verder oplopen. Dat maakt nu een huis kopen nog steeds aantrekkelijk.


Door strengere hypotheeknormen heeft de overheid geprobeerd om een meer stabiele huizenmarkt te creëren. Dit is deels gelukt. Het grootste knelpunt op dit moment is het aanbod. De vraag naar starterswoningen in populaire regio’s is zo groot dat oververhitting van de markt dreigt. Dit zorgt voor hogere prijzen en kopers die meer risico nemen.

7. Verhuizen met restschuld wordt lastiger

Volgend jaar vervalt de renteaftrek voor de financiering van een restschuld. Hierdoor wordt verhuizen met een restschuld duurder. Daarnaast bestaat de kans dat geldverstrekkers een restschuldfinanciering als een normale consumptieve lening gaan behandelen waardoor minder geleend kan worden.


Verhuizen met een restschuld wordt hierdoor lastiger en zo niet onmogelijk. Dit is niet alleen een strop voor huizenbezitters van wie de hypotheek onder water staat. Ook de doorstroming op de huizenmarkt is in gevaar. Het nieuw te vormen kabinet kan deze fiscaliteit bij restschuldfinancieringen behouden.


Bron:FX.nl

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/advies-verzekeringen.html

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/hypotheek-faq.html

$type=blogging$c=10$meta=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=two$c=10$meta=0$p=1$show=/p/diensten.html

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/pensioen-faq.html

$type=two$count=10$comment=0$author=0$p=1$show=/p/financieel-faq.html

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/advies-hypotheek.html

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/advies-pensioen.html

$type=one$c=10$cm=0$p=1$show=/p/actualiteit-hypotheek.html

$type=one$c=10$meta=0$p=1$show=/p/financieel-advies.html

$type=one$c=10$cm=0$p=1$show=/p/actualiteit-financieel.html

$type=one$c=10$cm=0$p=1$show=/p/actualiteit-pensioen.html

$type=one$h=260$count=10$cm=0$p=1$show=/p/nieuws.html

$type=sticky$count=4$cate=1$cm=0$hide=home

$type=carousel

Naam

actualiteit-financieel,38,actualiteit-hypotheek,41,actualiteit-pensioen,37,advies-hypotheek,12,advies-pensioen,11,advies-verzekeringen,5,diensten,4,faq,9,faq-financieel,7,faq-hypotheek,19,faq-pensioen,11,financieel-advies,2,in de kijker,49,nieuws,33,over-ons-hypotheek,1,over-ons-pensioen,2,
ltr
item
Wilje Financieel Advies | Pensioen | Hypotheek : 7 redenen om nu een huis te kopen
7 redenen om nu een huis te kopen
https://www.fx.nl/sites/default/files/styles/large/public/field/image/7-redenen-om-nu-een-woning-te-kopen.jpg?itok=jx97aWoe
Wilje Financieel Advies | Pensioen | Hypotheek
https://www.wiljefinancieeladvies.nl/2017/05/overslaan-en-naar-de-inhoud-gaan-7.html
https://www.wiljefinancieeladvies.nl/
https://www.wiljefinancieeladvies.nl/
https://www.wiljefinancieeladvies.nl/2017/05/overslaan-en-naar-de-inhoud-gaan-7.html
true
8743122492788063138
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden LEES ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Lees alles Aanbevolen LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Terug Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zoaps 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg VOORNAME INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy