Moet je zelf nog iets aan je pensioen doen?
Volgens de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) heeft een derde van de Nederlanders een pensioentekort.
De meeste werknemers die nu met pensioen zijn of op korte termijn met pensioen gaan zitten in een luxere positie dan de jongere werknemers. Tijd voor de jongere werknemer om eens de balans op te maken. Kijk op de site "mijn pensioenoverzicht" en kijk ook eens na op welk moment jouw AOW(basispensioen) vermoedelijk uitgekeerd zal worden. Kom je er niet uit maak dan eens een afspraak met mij.
Je pensioen en je AOW
De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de overheid. Iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond en de AOW-leeftijd heeft bereikt, heeft recht op AOW. Daarnaast heb je wellicht via je werkgever nog aanvullend pensioen, ook wel werknemerspensioen, opgebouwd.
AOW-leeftijd
Je kreeg altijd vanaf je 65e verjaardag een AOW-uitkering. Dat is veranderd. De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog. In 2017 is de AOW-leeftijd 65 jaar en 9 maanden. De leeftijd waarop jij AOW krijgt is afhankelijk van je geboortedatum.
Hoogte AOW-uitkering
Hoeveel AOW je krijgt is afhankelijk van je woonsituatie. Als je een partner hebt krijg je per persoon minder AOW dan als je alleen woont. Dit geldt niet alleen als je getrouwd bent. Als je met iemand samenwoont, zijn jullie ook partners. Je krijgt meer AOW als je alleenstaand bent, of samenwoont met een minderjarig kind.
AOW-uitkering en belasting
Over je AOW-uitkering betaal je belasting. Iedereen heeft recht op een belastingkorting, de zogenoemde algemene heffingskorting. De SVB past deze korting automatisch toe.
Minder AOW als je in het buitenland hebt gewoond of gewerkt
Voor een volledige AOW-uitkering moet je de vijftig jaar voordat je de AOW-leeftijd hebt bereikt in Nederland hebben gewoond. Als je een tijdje in het buitenland hebt gewoond, krijg je meestal minder AOW. Voor elk jaar buiten Nederland daalt je AOW-uitkering met 2 procent.
Op deze regeling zijn wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je een jaar voor je studie naar het buitenland gaat. Vraag het voor de zekerheid na bij de SVB.
Als je geen volledige AOW-uitkering krijgt, kun je soms een aanvulling op je AOW-uitkering krijgen. Dit heet een AIO-aanvulling. Je komt hier alleen voor in aanmerking als je weinig andere inkomsten hebt. Kijk op de site van de SVB of je recht hebt op een AIO-aanvulling.
Jongere partner en het recht op partnertoeslag
Als je een partner hebt die de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt, heb je soms recht op partnertoeslag. De AOW partnertoeslag is in 2015 verdwenen voor nieuwe gevallen. Als je na 1 april 2015 de AOW-leeftijd bereikt kun je geen partnertoeslag meer krijgen.
Bron:geldwijzer in zaken