Als een werknemer van baan verandert, mag hij zijn pensioen meenemen naar de pensioenuitvoerder van de nieuwe werkgever. Dit noemen we het wettelijk recht van waardeoverdracht. Indien het een pensioenrecht van aanspraken is en niet van kapitalen of beleggingen dan kan het zijn dat door rente/tarief verschillen een werkgever moet bijbetalen. Dit kan een ontvangende werkgever zijn maar ook een latende werkgever. Indien de bijbetalingsverplichting hoger is dan 15 duizend euro hoeft een werkgever hier niet akkoord mee te gaan.
Dat is bepaald in het Besluit uitvoering Pensioenwet in verband met aanpassing van de regels bij waardeoverdracht dat op 2 december 2015 in het Staatsblad is gepubliceerd.
Overdragen hoeft niet meer binnen zes maanden
Mensen die na 1 januari 2015 van baan zijn gewisseld, of in de toekomst van baan wisselen, kunnen het pensioen dat ze bij hun oude pensioenuitvoerder hebben opgebouwd laten overdragen naar de pensioenuitvoerder van de nieuwe werkgever.
Alleen bij pensioenverzekeraars, niet pensioenfondsen
Door de wijze van financiering speelt deze problematiek alleen bij verzekerde regelingen.
Wat zijn de vooruitzichten?
Pensioenen staan door de dekkingsgraadproblematiek sterk in de belangstelling.
Diverse belangengroepen zoeken oplossingen voor een toekomstbestendig pensioen.
Een oplossing die aangedragen is maar waar geen overeenstemming is:
Alleen de gereserveerde waarde mee te geven aan een vertrekkende werknemer hoeft een werkgever niet meer bij te betalen en kan een werknemer altijd waardeoverdracht uitoefenen.
In de komende jaren zal het pensioenstelsel nog vele wijzigingen ondergaan. Communicatie met de werknemers is een grote verantwoordelijkheid van de werkgever.